Boklesings målenheter: antall ord er et bedre mål enn antall bøker?

En kuriositet som stikker ut i nåtidens sosialmedialandskapet er presset på målbarhet og sammenligningsgrunnlaget til helt alminnelig daglige aktiviteter. Dette sees i eksempler som antall steg man tar i løpet av en dag, søvnkvalitet målt på antall vekslende syklus av dyp og lett søvn, eller antall kalorier man spiser seg gjennom over en tidsperiode. Alt kan loggføres, måles, kvantifiseres. Og vises, publiseres, markedsføres. Selvfølgelig. Sånn er det digitale kutyme i den 21. århundre. 

Men en av de daglige aktiviteter som jeg har et nært og lidenskapelig forhold til er lesing. Det er også blitt en veldig fasjonabeltaktivitet blant Gen Z (eller Generasjon Prestasjon, hevder noen), skrives det i de siste tider. Kanskje som konsekvens av en verdensomfattende pandemi, Boktoks gryende popularitet, eller kanskje som en form for eskapisme fra et aggressiv og inntrengende informasjons- og kommunikasjonsteknologi som krever stadig mer av oss. Kanskje folk vil bare ha noen minutter av ro.

App som Goodreads eller StoryGraph lar enhver av oss å registrere og gi vurdering til hver bok man leser. Flere bokvlogger jeg følger har til å med kommenterte at konkurranser (la oss kalle en spade for en spade!) som det årlige Reading Challenge i Goodreads har påvirket boktrender basert på størrelse til bøkene. Det vil si, den påvirker bokvalg basert på antall sider den har. Jo kortere jo bedre, fordi hvis man kun leser korte bøker, da når man raskere eller lettere sitt objektiv av 50 bøker i 2024. Tolstois klassiker, men den nevneverdig unntak av den stakkarslige Ivan Ilitch, kan vi bare la det støve videre i glemsels hylla. Samme for Victor Hugo, Marcel Proust eller tidlig amerikanske fortellinger om hvaljakt av den albino type. Hasta la vista, Mr Quixote! På den andre siden, noveller og romcom-type romaner for unge voksne blomstrer.

Derfor appellerer jeg at websider og apps som Goodreads dropper antall bøker som målenhet, og innfører istedenfor antall ord. Noen kunne forsvare antall sider som et enklere mål, men jeg mener at dette bare skyver problemet et steg videre. Forskjellige utgaver av samme boken fra forskjellige forlag kan gi store diskrepanser i antall sider basert på format og skrifttype. Antall ord er, til sjuende og siste, det virkelige målet. Tiden det tar til å lese (eller høre) en bok er korrelert med antall ord. Edward Gibbons «History of the Decline and Fall of the Roman Empire” (cirka 1.5 million ord!) er vel verdt minst 15 moderne romaner (som har i snitt mellom 50 til 150 tusen ord).     

Man kan også spørre seg hva er det man egentlig måler. Antall bøker kan gi et mål på antall enkle historier, idéer eller temaer man har vært eksponert til i løpet av en tidsperiode, mens antall ord gir et mål på hvor mye informasjon hjernen til leseren måtte prosessere.  


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

15 memorable books from my last 7 years of reading

Bookworms January 2024 list: why do we read fiction?

How to read more books